BLOG

Binance Margin Trading Nedir

Margin trade, varlığın tam fiyatını ödemediğiniz anlamına gelir. Bunun yerine, temel güvenlik değerinin yalnızca bir kısmını ödersiniz ve komisyoncu, margin trade için ihtiyacınız olan paranın geri kalanını ödünç verir.

Ancak ticarette marj nedir? Yatırımcıların bilmesi gereken iki tür marj vardır. Bir pozisyon açmak için ihtiyacınız olan para, gerekli marjınızdır. Bir kaldıraç oranında temsil edilen, kullandığınız kaldıraç miktarı ile tanımlanır.

  • 2:1 kaldıraç = %50 marj
  • 5:1 kaldıraç = %20 marj
  • 10:1 kaldıraç = %10 marj
  • 20:1 kaldıraç = %5 marj
  • 30:1 kaldıraç = %3,3333 marj

Ayrıca, genel sürdürme marjınıza (özsermaye tarafından karşılanması gereken miktara (toplam hesap değeri) bağlı olarak) bir marjin ticaretini devam ettirme konusunda sınırlamalar vardır. Yasaya göre perakende hesapların, varlık türüne göre 30:1 ile 2:1 arasında değişen bir maksimum kaldıracı vardır.

Komisyoncular, riski azaltmak için marjınızı öz sermaye ile karşılamanızı ister. Potansiyel kayıpları karşılamak için yeterli paranız yoksa, komisyoncuların hesabınızı doldurmanızı veya zarar eden işlemlerinizi kapatmanızı isteyeceği bir marj çağrısına tabi tutulabilirsiniz. Alım satım pozisyonunuz kötüleşmeye devam ederse, bir marj kapanışıyla karşılaşacaksınız.

Margin Trade Örneği

Diyelim ki hesabınıza para yatırmak ve bunu hisse senedi CFD ticaretinde harcamak için 20$ nakit paranız var. Kullandığınız kaldıraç 5:1 ise, gerekli marjınızın her doları, işleminizin toplam değerinin %20’si değerinde olacak şekilde 100$ değerinde varlık ticareti yapabileceksiniz. Acenteniz her 1 ila 5 ABD dolarını toplar, böylece 20 ABD dolarınız 100 ABD doları olur.

Size 10:1 kaldıraç veya %10 marj teklif edildiyse, 200$’lık işlem yapabilirsiniz, çünkü her dolar toplam işlemin yalnızca %10’unu temsil eder ve kaldıraçla 10$’a tekabül eder.

Kaldıraç 20:1 veya %5 marj olsaydı, 20$’lık yatırımınızla 400$’lık işlem yapabilirsiniz. Her varlığın farklı bir kaldıraç oranı veya marj yüzdesi vardır.

marj ticareti örneği

Margin Trade Nasıl Çalışır?

Marj Trader’ları, kârın borçlanma için ödenecek faizden daha fazla olacağını umarak kaldıraç kullanırlar. Kaldıraçla, hem karlar hem de kayıplar büyük ölçüde ve çok hızlı bir şekilde büyütülebilir ve bu da onu yüksek riskli bir strateji haline getirir.

Diyelim ki şu anda (31 Mayıs) hissesi 600$ değerinde olan Tesla (TSLA) hissesini takas etmek istiyorsunuz. 10 hisse satın almak için 6.000$’lık bir depozitoya ihtiyacınız olacak ki bu sizde olmayabilir. 5:1 kaldıraçlı bir marj ticaretinde, bir pozisyon açmak için gerekli marj olarak yalnızca 1.200$’a ihtiyacınız olacak ve geri kalanı brokeriniz tarafından ödünç verilecektir.

Hisse senedi fiyatı 615$’a çıkarsa 150$ kazanırsınız. Bu, 10 hissenin yeni fiyat ile hisseleri satın aldığınız 600$ arasındaki farkla çarpımıdır. Tesla hissesi sadece %2,5 arttı, ancak marj üzerinden alım satım yapmak, yatırım getirinizi (YG) %12,5’e yükseltti.

Büyük ‘ama’ şu ki, Tesla’nın fiyatı hisse başına 15 Dolar düşerek 585 Dolar’a düşerse, bir zararı durdur emri vermediğiniz varsayılarak mevduatınızın %12,5’i olan 150 Dolar kaybedersiniz.

varlığın fiyatı

Çok sayıda açık işleminiz varsa veya büyük fiyat dalgalanmalarının hızla meydana geldiği oldukça değişken bir varlık sınıfıyla işlem yapıyorsanız, birdenbire kendinizi birkaç büyük kayıpla birlikte bulabilirsiniz.

Asgari Öz Sermaye Gereksinimi

Bir ticaret açmak için gereken para, birbirinin yerine marj, başlangıç marjı, mevduat marjı veya gerekli marj olarak adlandırılır.

Gerekli marjınız, hangi varlıklara yatırım yapmayı seçtiğinize bağlıdır. Marj oranı olarak adlandırılan varlığın fiyatının yüzdesi olarak hesaplanır. Her enstrümanın kendi zorunlu marjı vardır.

CFD (fark sözleşmesi) ticaretinde, birçok forex çiftinin %3,333 marj gereksinimi vardır. Endeksler ve altın gibi popüler emtiaların marj gereksinimi %5’tir.

Kripto para birimleri gibi Birleşik Krallık perakende müşterileri tarafından kullanılamayan daha riskli varlıklar için bu oran %50’ye kadar çıkabilir.

Aynı anda birden fazla açık pozisyonunuz varsa, her bir işlem için gerekli marjın toplamına kullanılan marjınız denir. Yeni işlemler açmak için kalan para sizin serbest marjınızdır.