BLOG

How To Calculate Binance Fees

Binance, düşük ücretlerle vadeli işlem sözleşmeleri ticareti yapmanıza olanak sağlar. Bu sözleşmeler, stabil kripto paralar veya bitcoin (BTC) ve ether (ETH) gibi kripto paralarla yerine getirilir. Ancak, bu iki tür sözleşmenin alıcı ve satıcı ücretleri benzer olsa da, Binance vadeli işlem ücretlerini hesaplama süreci farklıdır.

Binance vadeli işlem ücretleri nelerdir?

Binance, USDⓈ-M Vadeli İşlemler ve COIN-M Vadeli İşlemler olmak üzere iki tür vadeli işlem sözleşmesi sunar. Bu iki sözleşme türü, yerine getirilmek için kullanılan varlıklar ve ücret yapıları açısından farklılık gösterir.

Her iki vadeli işlem sözleşmesi türünde de alıcı ve satıcı ücretleri, 30 günlük ticaret hacminize ve elinizde bulunan BNB miktarına bağlı olarak değişir.

  • USDⓈ-M Vadeli İşlemler: USDⓈ-M Vadeli İşlemler, USDT gibi stabil kripto paralarla yerine getirilir. “Düzenli Kullanıcılar” adı verilen, 30 günlük dönemde 15 milyon doların altında ticaret yapan veya 25 BNB’den az sahip olan kişiler, USDⓈ-M Vadeli İşlemler için %0.02 alıcı ücreti ve %0.05 satıcı ücreti öderler.

usd m futures screen

Eğer USDⓈ-M Vadeli İşlemler için ödemenizi BNB ile yaparsanız, %10 indirim alırsınız.

  • COIN-M Vadeli İşlemler: COIN-M Vadeli İşlemler, bitcoin (BTC) veya ether (ETH) gibi kripto paralarla yerine getirilir. COIN-M Vadeli İşlemler için alıcı ve satıcı ücretleri, USDⓈ-M Vadeli İşlemler için geçerli olanlarla aynıdır (%0.02 alıcı ücreti ve %0.05 satıcı ücreti).

coin m futures screenshot

COIN-M Vadeli İşlemler için BNB ile ödeme yaparsanız indirim alamazsınız.

Binance vadeli işlem ücretlerini nasıl hesaplayabilirsiniz?

USDⓈ-M ve COIN-M Vadeli İşlemler için ücret hesaplama süreçleri farklıdır. İşte USDⓈ-M Vadeli İşlemler ve COIN-M Vadeli İşlemler için ücretlerin nasıl hesaplanacağına dair ayrıntılar:

Binance USDⓈ-M Vadeli İşlemler ücret hesaplama: USDⓈ-M Vadeli İşlemler için ücreti hesaplamak için, pozisyon büyüklüğünüzü giriş fiyatınızla çarparak bu sayıyı alıcı veya satıcı ücretinizle çarpmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki örnek üzerinden anlatalım. Varsayalım ki “Düzenli Kullanıcı” olarak, 0,01 BTC’lik uzun bir pozisyon açmak istiyorsunuz ve giriş fiyatı 44.000 dolar.

Ücretinizi hesaplamak için, pozisyon büyüklüğünüzü (0,01 BTC) giriş fiyatıyla (44,000 dolar) çarpın. Bu size uzun pozisyonunuzu verecektir, bu örnekte 440 USDT’dir.

Daha sonra, 440 USDT’yi alıcı ücreti (%0.02) ile çarparsanız, ücretiniz olan 8.8 USDT’yi elde edersiniz.

Binance COIN-M Vadeli İşlemler ücret hesaplama: COIN-M Vadeli İşlemler için ücreti hesaplamak için, vadeli işlem sözleşmesinin fiyatını giriş fiyatınıza bölmeli ve bu sayıyı daha sonra vadeli işlem sözleşmesinin fiyatıyla çarpmalı ve son olarak alıcı veya satıcı ücretiyle çarpmalısınız.

Aşağıdaki örnek üzerinden anlatalım. Varsayalım ki “Düzenli Kullanıcı” olarak, 43.500 dolara satın aldığınız ve 150 dolar değerinde olan bir BTCUSD sözleşmesine sahipsiniz.

Ücretinizi hesaplamak için, sözleşme fiyatınızı (150 dolar) giriş fiyatınıza (43.500 dolar) böleceksiniz. Bu size pozisyon büyüklüğünüzü verecektir, bu örnekte 0,00344828 BTC’dir.

Daha sonra, 0,00344828’i 150’ye bölüp taker ücreti (%0.05) ile çarparsanız, ücretiniz olan 0,00000115 BTC’yi elde edersiniz.

Sonuç olarak

Binance, dünya genelinde en büyük kripto vadeli işlem platformlarından biridir ve onlarca farklı kripto varlık için vadeli işlem sözleşmelerini destekler. Platformu kullanmadan önce, vadeli işlem ücretlerinizi nasıl hesaplayacağınızı ve kripto vadeli işlemler yapmanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olun. Binance sizin için uygun değilse, diğer kripto borsalarının sunduğu fırsatları değerlendirin.

Kaynaklar:

  1. Binance Official Website