BLOG

Binance De Grafik Okuma

Grafik göstergeleri, teknik analistler tarafından tercih edilen güvenilir ve etkili araçlardır. Herkes kendi yaklaşımına en uygun araçları seçer ve bu araçlarda ustalaşmayı öğrenir. Bazıları piyasa momentumuna bakmayı tercih ederken, bazıları da piyasa gürültüsünü filtrelemek veya oynaklığı ölçmek ister.

Peki, en iyi teknik göstergeler hangileridir? Her yatırımcının bu soruya yanıtı farklı olacaktır. Fakat aşağıda listelediklerimiz (RSI, MA, MACD, StokRSI ve BB) gibi bazı göstergeler çok popülerdir. Bunların ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını makalemizden öğrenebilirsiniz.

Teknik Analiz Göstergeleri Ne Amaçla Kullanılır?

Alım satım yapanlar, bir varlığın fiyat hareketlerine dair daha fazla bilgi edinmek için teknik göstergeleri kullanır. Bu göstergeler, güncel piyasa ortamındaki kalıpları belirlemeyi ve potansiyel alış veya satış sinyallerini tespit etmeyi kolaylaştırır.

Farklı birçok gösterge türü vardır ve bunlar günlük alım satım, swing alım satım yapanlar ve hatta kimi zaman uzun vadeli yatırımcılar tarafından yaygın olarak kullanılır. Profesyonel analistler ve kendi özel göstergelerini yaratan deneyimli yatırımcılar da vardır.

Bu makalede, her yatırımcının piyasa analizi araç kitinde bulunması gereken en popüler teknik analiz (TA) göstergelerinden bazılarının kısa bir açıklamasını sunacağız.

1. Göreceli Güç Endeksi (RSI)

Bir varlığın aşırı alımda mı yoksa aşırı satımda mı olduğunu gösteren bir momentum göstergesidir. Bunu, son fiyat değişimlerinin büyüklüğünü ölçerek yapar. Standart ayarlarla 14 dönem hesaplanır. RSI değeri 70’in üzerine çıktığında varlık aşırı alımda, 30’un altına düştüğünde ise aşırı satımdadır. RSI, momentum göstergesi olduğundan fiyat değişiminin hızını (momentumunu) gösterir.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Göreceli Güç Endeksi (RSI) makalemizi inceleyebilirsiniz.

2. Hareketli Ortalama (MA)

Hareketli ortalama, fiyat hareketlerini yumuşatarak ve piyasa trendinin yönünü görmek amacıyla kullanılır. En yaygın kullanılan hareketli ortalama türleri basit hareketli ortalama (SMA) ve üssel hareketli ortalamadır (EMA). Hareketli ortalamalar, geçmiş fiyat verilerine dayandıkları için gecikmeli göstergeler olarak kabul edilir.

Yatırımcılar, güncel piyasa trendini ölçmek için fiyatın belirli hareketli ortalamalarla ilişkisini sıkça kullanır. Ayrıca, hareketli ortalama kesişimlerini al veya sat sinyalleri olarak da kullanabilirler.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Hareketli Ortalamalar makalemizi inceleyebilirsiniz.

3. Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD)

MACD, iki hareketli ortalamanın ilişkisini göstererek varlığın momentumunu belirlemek için kullanılır. MACD çizgisi ve sinyal çizgisi olmak üzere iki çizgiden oluşur. Kullanıcılar, MACD ve fiyat hareketleri arasındaki farkları değerlendirerek güncel trendin gücü hakkında fikir sahibi olabilirler. Ayrıca, MACD ve sinyal çizgisi arasındaki kesişimleri de al veya sat sinyalleri olarak kullanabilirler.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? MACD makalemizi inceleyebilirsiniz.

4. Stokastik RSI (StokRSI)

Stokastik RSI, bir varlığın aşırı alımda ya da aşırı satımda olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir momentum osilatörüdür. Stokastik RSI değerleri RSI değerlerinden elde edilir. StokRSI değerleri genellikle 0-1 (ya da 0-100) aralığındadır.

Stokastik RSI, daha hassas olması nedeniyle yorumlaması zor birçok alım satım sinyali yaratabilir. Genellikle, aralığının en üst ve en alt uçlarına yakınken daha faydalı olabilir.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Stokastik RSI makalemizi inceleyebilirsiniz.

5. Bollinger Bantları (BB)

Bollinger Bantları, piyasa oynaklığının yanı sıra aşırı alım ve aşırı satım koşullarını ölçer. Üç çizgiden oluşur: orta bant (SMA), alt bant ve üst bant. Fiyat üst banda ne kadar yakınsa, aşırı alım koşullarına o kadar yakındır. Fiyat alt banda ne kadar yakınsa, aşırı satım koşulları da o kadar yakındır. Bantlar arasındaki mesafe oynaklığa bağlı olarak değişir.

Bollinger Bantlarındaki bir diğer önemli kavram ise sıkışmadır. Tüm bantların birbirlerine yaklaştığı düşük oynaklık dönemini ifade eder. Gelecekteki olası bir oynaklık döneminin göstergesi olarak kullanılabilir.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Bollinger Bantları makalemizi inceleyebilirsiniz.

Son Söz

Göstergeler verileri sergiliyor olsalar da verilerin yorumlanmasının son derece öznel olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, bir adım geri çekilip kişisel yanlılıklarınızın karar verme süreçlerinizi etkileyip etkilemediğini değerlendirmeniz her zaman için faydalı olacaktır.

Çoğu piyasa analizi tekniğinde olduğu gibi göstergeler de birbirleriyle veya temel analiz (FA) gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında daha faydalıdır. Teknik analizi (TA) öğrenmenin en iyi yolu bol bol pratik yapmaktır.

Ek Okumalar:

Sorumluluk Reddi: Bu içerik, size hiçbir beyan ve garanti verilmeksizin “olduğu gibi”, genel bilgilendirme ve eğitim amaçları doğrultusunda sunulmaktadır. Bu içerik finansal, hukuki veya diğer bir mesleki tavsiye olarak yorumlanmamalıdır ve belirli bir ürün veya hizmetin satın alınmasını önerme amacı taşımamaktadır. Bu konuda uygun mesleki danışmanlardan tavsiye almalısınız. Makaleye bir üçüncü taraf tarafından katkıda bulunulduğunda, ifade edilen görüşlerin katkıda bulunan o üçüncü tarafa ait olduğunu ve Binance Academy’nin görüşlerini yansıtmadığını lütfen unutmayın. Daha fazla bilgi için sorumluluk reddimizin tam metnini buradan okuyabilirsiniz. Dijital varlık fiyatları dalgalanabilir. Yatırımınızın değeri yükselebileceği gibi düşebilir de ve yatırım yaptığınız tutarı geri alamayabilirsiniz. Yatırım kararlarınızın tüm sorumluluğu size aittir ve Binance Academy yaşanacak hiçbir kayıp için sorumluluk kabul etmez. Bu materyal finansal, hukuki veya diğer bir mesleki tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Daha fazla bilgi için Kullanım Koşulları ve Risk Uyarısı bölümlerimize bakabilirsiniz.